Prowhitening – Sabra Dent – Amsterdam

Prowhitening

Tanden bleken:

 

Tanden bleken met gevoelige tanden: dit moet je weten

Kun je je tanden veilig en pijnloos bleken? Spoiler: ja, dat kan zeker!

 

Door ELKE CREMERS

08/06/2021

Tanden bleken: het is zeker geen must (je mag lekker met je eigen gebit doen wat je wil), maar als je wittere tanden wil hebben, is dit een goeie optie. Er gaan veel horrorverhalen rond over mensen die zelf een bleeksetje in huis halen en vervolgens langdurig pijn ervaren. Dat weerhield mij er lang van om zelf een aantal bleeksessies in te lassen. Want kun je veilig je tanden bleken als je gevoelige tanden hebt? (Spoiler: het antwoord is ‘ja!’) En waar moet je dan op letten? Ik vroeg het aan preventieassistente Viktoria Manchenko en tandarts Luay Sabra van Tandartspraktijk Prowhitening in Amsterdam West, waar ik de bleekbehandeling zelf testte.

Tanden bleken met gevoelige tanden

Ja, ook als je gevoelige tanden hebt, kun je ze laten bleken. Met de nadruk op láten. Bij gevoelige én minder gevoelige tanden is het verstandig om naar een tandarts of andere specialist te gaan. Waarom? “Om je tanden goed en veilig te bleken, zijn de juiste ervaring en technieken nodig,” legt Manchenko, preventieassistente bij Prowhitening, uit. “Het allerbelangrijkste bij tanden bleken is dat het tandvlees goed wordt afgedekt. Het is cruciaal dat dat goed gebeurt, om de gevoeligheid tegen te gaan. Bij bleekstudio’s wordt dat vaak niet goed of te snel gedaan, waardoor je lekkages krijgt. En dat voel je.”

Daarnaast zijn nog meer factoren van belang, zo legt Manchenko uit. “Een professional weet van welke afstand de lamp waarmee je bleekt van het gebit moet staan. De nazorg, zowel direct na de behandeling, als wanneer je zelf thuis bent, speelt ook een grote rol. Wij hebben veel patiënten gehad die ergens anders hebben gebleekt en waarbij gevoeligheid is ontstaan. Bij ons ervaren ze dat niet.”

Tanden bleken ervaring

Het klinkt allemaal veelbelovend, maar hoe is het echt? Nou, ik heb dus heel gevoelige tanden. Ik voel temperatuurverschillen snel, heb snel last van geïrriteerd of ontstoken tandvlees en ervaar bij bepaalde etenswaren (bijvoorbeeld druiven of bepaalde alcohol) een extreme gevoeligheid. Ik zette me daarom schrap tijdens de behandeling, wachtend op tandpijn die uiteindelijk helemaal niet is gekomen.

Hoe worden je tanden gebleekt?

Bij Tandartspraktijk Prowhitening werd er eerst een gebitscontrole uitgevoerd, waarna mijn tanden grondig werden gereinigd en het tandsteen werd verwijderd. Daarna kreeg ik zo’n charmante mondspreider in, waardoor m’n tanden goed zichtbaar waren. De preventieassistente bracht heel secuur en precies een beschermingslaag aan over mijn tandvlees. Daarna bracht ze het bleekmiddel aan op mijn tanden, stelde ze de lamp goed in en kon het bleken beginnen. Na de behandeling (die bestond uit drie sessies met mini-pauzes tussendoor) werd er als nazorg een fluoridebehandeling uitgevoerd. Et voilà, na anderhalf uur verliet ik de tandartsenpraktijk met een wittere glimlach.

 

 

Klik hier voor het artikel